CARTA OBERTA AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Resposta al debat al parlament de catalunya del passat dia 17 de desembre.

Des del moviment estudiantil, organitzat en assemblees, i arran de les declaracions en el ple del Parlament del passat dia 17 de desembre, declarem que:

1. Estem en total desacord amb les propostes d’entrada dels mossos d’esquadra a la universitat per tal de reprimir el moviment estudiantil. Caldria plantejar-se què entenem per violència i qui l’aplica. La repressió no és un sistema de mediació per resoldre conflictes.

2. El Sr. Castellà, en representació del grup a l’oposició CiU, menteix quan diu que el moviment estudiantil és una minoria de 200 persones. Les ocupacions s’han promogut des del Comitè Contra Bolonya, membres del qual ocupen prop del 90% dels espais de representació de l’estudiantat en els òrgans de govern de les facultats i de la UAB.

○ El Comitè Contra Bolonya esta format pel conjunt d’assemblees de facultats, les quals són els màxims òrgans de participació dels estudiants. També forma part del Comitè Contra Bolonya el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, el sindicat majoritari d’estudiants al nostre país.

○ També instem al Sr. Castellà a plantejar-se la capacitat d’aquestes persones, sense fer ús de la força i la violència, de poder impedir a 10.000 persones anar a classe.

3. El Sr. Castellà, en representació del grup a l’oposició CiU, menteix quan diu que el conjunt d’estudiants mobilitzats són un grup d'”antisistemes”. Les reivindicacions del moviment estudiantil tenen com a objectiu que les polítiques neoliberals promogudes en el sí de l’OMC, articulades a través de l’Acord General de Comerç de Serveis, no destrueixin l’estat del benestar. Estat que des de la democràcia parlamentària tots els partits polítics teòricament defensen. Exigim que abans de fer afirmacions categòriques i criminalitzadores del moviment estudiantil s’aportin les proves que ho corroborin, ja que la seva absència implica falsos testimonis.

4. El Sr. Castellà, en representació del grup a l’oposició CiU, menteix quan diu que el dijous passat, dia 12 de desembre, va haver-hi violència física entre estudiants. Exigim que abans de fer afirmacions categòriques i criminalitzadores del moviment estudiantil s’aportin les proves que ho corroborin, ja que la seva absència implica falsos testimonis.

5. El Sr. Castellà, en representació del grup a l’oposició CiU, menteix quan diu que la situació actual de la docència a la UAB suposa un retorn a l’època franquista, en relació a la mancança de drets. Recordem que el funcionament dels piquets informatius a les diverses facultats ocupades ha facilitat i no ha impedit la docència en altres espais que no fossin les aules ordinàries que romanien ocupades. Un cop més, exigim que abans de fer afirmacions categòriques i criminalitzadores del moviment estudiantil s’aportin les proves que ho corroborin, ja que la seva absència implica falsos testimonis.

6. Ens sembla inacceptable que els càrrecs públics no estiguin mínimament informats sobre les problemàtiques que els toca gestionar. En concret ens sembla inadmissible que el conseller d’Universitats, Sr. Huguet, declari a aquestes alçades que les reivindicacions de les protestes estudiantils no estan relacionades amb el Procés de Bolonya. Des del moviment estudiantil exigim que els nostres representants públics s’informin adequadament per tal de tenir una visió completa que permeti abordar la qüestió amb garanties d’assolir resultats òptims.

7. Considerem una falta greu de manca d’anàlisi la intervenció feta pel conseller Huguet fent referència a un diàleg centrat en una praxis per tal de «no tirar enrere decisions democràtiques presses al Parlament». Recordem que una moratòria no seria més que la garantia necessària perquè el procés de diàleg fos efectiu, per tal de decidir, mitjançant una democràcia realment participativa, l’aplicació d’unes directives establertes des d’òrgans de poder, sense informació i sense consulta a la societat. És a dir, el diàleg sense moratòria no és diàleg: és política de fets consumats i a l’esquena de la societat.

També volem remarcar que és impropi d’un càrrec públic, la manca d’anàlisi que suposa la perspectiva de voler solucionar les externalitzacions de les problemàtiques i no les seves causes, tal i com manifesta el Sr. Castellà i el conseller Huguet.

8. Entenem que els mitjans de comunicació són un canal de difusió d’informació. En cap cas considerem legítima la crida feta pel conseller Huguet a transmetre una visió parcial i partidista. Davant d’un conflicte obert caracteritzat per la manca d’informació i d’implicació ens sembla especialment greu que des del Parlament es faci una crida a la manipulació de la informació per part dels mitjans de comunicació. La manca d’informació a un any de l’aplicació de l’EEES és un fracàs manifest de la Conselleria, o bé és producte d’una voluntat d’obscurantisme, d’ocultar al conjunt de la ciutadania el que amaga Bolonya?

9. Tampoc ens sembla acceptable la manca de crítica per part dels poders públics de les decisions dins de l’autonomia dels òrgans de govern de la universitat per solucionar conflictes que transcendeixen l’àmbit estrictament universitari. La secundació de les decisions de “l’autonomia universitària” sense cap tipus d’anàlisi s’apropa més al model franquista que no pas les mobilitzacions estudiantils. I és que, de fet, franquista és el reglament que s’ha aplicat a 31 estudiants a la UAB per protestar en contra del procés de Bolonya, el mateix que s’usa per expulsar a 6 estudiants. Tot plegat amb el beneplàcit d’un partit suposadament d’esquerres i republicà que fou perseguit, oprimit i represaliat pel règim que va legislar aquest reglament sancionador.

10. Valorem que les possibilitats plantejades pel conseller Huguet entorn a les alternatives a l’EEES responen a una elevada manca de visió i d’anàlisi de la situació actual així com un profund desconeixement de les reivindicacions dels estudiants mobilitzats i de les universitats de les quals és responsable. El moviment estudiantil porta molts anys mantenint una visió crítica en relació al model d’ensenyament superior. El moviment estudiantil d’avui és hereu de les protestes contra la LOU i la LUC per un ensenyament públic de qualitat, popular i en català. La LOMLOU i la LUC (EEES a l’Estat espanyol) segueixen sense solucionar i fins i tot empitjoren els dèficits històrics del sistema universitari en termes d’equitat social, qualitat docent i investigadora al servei del conjunt de la societat. Exigim que el conseller d’universitats, el Sr. Huguet, no divulgui fal·làcies basades en simplificacions del que és una qüestió complexa per tal de promoure l’immobilisme institucional envers als problemes de la universitat. No tolerem la demagògia de comparar la paralització de l’aplicació de l’EEES amb l’autarquia franquista.

11. Denunciem la criminalització oberta i sense treva que estem rebent els estudiants mobilitzats arreu del Principat i especialment a la UAB des del març passat. Com el mateix senyor Huguet, reconeix, l’únic rector que s’ha assegut a negociar ha estat el de l’única universitat que ha aturat docència. Malauradament l’Equip de Govern de la UAB fins ara només havia volgut dialogar amb els estudiants una vegada oberta l’amenaça d’expulsió contra 31 estudiants sense atendre absolutament cap de les reivindicacions estudiantils reclamades des de la vaga del 6 de Març. És lamentable que les assemblees d’estudiants hagin de perdre docència per informar als seus companys del seu futur, és lamentable que hagi estat imprescindible prendre aquesta mesura per ser reconeguts com a interlocutors tot i ser majoria als òrgans de govern, i que aquesta veu estigui reclamant un dret democràtic bàsic i per a tothom, tot i tenir una postura pròpia (derogació de la LOU, derogació de la LUC). El Comitè contra Bolonya s’ha assegut a una taula de negociacions amb el seu rector en un intent d’obrir un diàleg, mentre que la resta de rectors no escolten cap de les inquietuds i preocupacions de les seves estudiants. Es tracta de reivindicar un diàleg públic i si amb ocupacions autoritzades no s’aconsegueix, està clar que la única via que ho possibilita és la paralització de l’activitat acadèmica.

12. Instem a tot el Parlament a reflexionar en relació a la incoherència del paral·lelisme plantejat pel Sr. Castellà, membre del partit a l’oposició CiU, en la qual s’assimilava l’ocupació amb paralització de classes amb una minoria descontenta que ocupés un hospital bloquejant tot el seu funcionament. En primer lloc, volem recordar que ja han existit paralitzacions a hospitals com a forma de protesta, assegurant els serveis mínims i no posant en perill el seu objecte de treball. D’igual forma nosaltres tampoc posem en perill el coneixement i la comprensió, ans al contrari, hem hagut de crear un espai de coneixement i comprensió sobre el futur de l’ensenyament públic universitari i de secundària, de les lluites actuals dels treballadors de TMB, de Nissan, de Telefònica, i de les conseqüències de la crisi sobre el conjunt de la ciutadania. Hem creat un espai per a la formació política, per a l’aprenentatge de l’autogestió i de l’esperit crític, competències, d’altra banda, contemplades als mateixos plans d’estudi que ens volen imposar i orientats, enlloc de cap a la competitivitat, a la cooperació, la solidaritat i el suport mutu.

Per tots aquests motius ens reafirmem en les nostres conviccions i reivindicacions i demanem un acte públic de disculpa al conjunt dels estudiants de les universitats catalanes. També volem recordar al Senyor Conseller i al conjunt de parlamentaris que la seva feina és servir a la societat, i que davant d’una societat mobilitzada en denúncia d’una problemàtica, han de donar una resposta i no ometre la realitat que s’està vivint.

Anuncis

18 Responses to “CARTA OBERTA AL PARLAMENT DE CATALUNYA”


 1. 2 joan Desembre 21, 2008 a les 9:38 pm

  Bona nit,
  Em semblen francament ridiculs aquests dotze punts de “Resposta al debat al parlament de catalunya del passat dia 17 de desembre.”. M’imagino que no dec ser l’únic que ho veu així.
  Crec que tot l’escrit denota molta crispació. Aquesta crispació és deguda a que aquest “moviment estudiantil” minoritari és molt messiànic i actua sempre reafirmant-se moralment; quan aquests estudiants han vist que intel·lectuals, professors, societat i altres estudiants no els donen les gràcies per salvar-los del futur i no els diuen el ve que fan per la societat, s’han sentit malament. De salvadors en sobren.
  Crec que tots hem de fer un esforç per observar la realitat tal com és, jo el faig, i no negar les evidències. Que aquestes altures, per part de les assembles i el SEPC, encara estiguin dient que són molt representatius és delirant. Un pot estar molt convençut dels seus ideals, però no pot arribar a ser tan dogmàtic, perdre el nord i no observar la realitat tal com és. La realitat és que, com es va dir en el parlament, el moviment d’ocupació el fomren quatre gats.

  A reveure.

 2. 3 juli Desembre 22, 2008 a les 12:45 am

  Hola joan,

  no se si estic d’acord amb tu, em podries aclarir el significat de 4 gats? et refereixes als que estan currant per tirar endavant les ocpuacions o a tota la gent que els hi dona suport? potser és un element important a considerar.

  També voldria demanar-te ja que tens una opinió tant clara i aquesta capacitat d’analisi de la realitat que ens “iluminessis” amb un xic del teu coneixement i enlloc de només criticar fesis alguna proposta constructiva. Si no et sembla un bon mètode ocupar amb la teva gran visió de la realitat quin mètode usaries.

  També dir que em sorprent que el teu gran analisi de la realitat no et permeti veure com des dels poders polítics i els mitjans es busca criminalitzar els estudiants ocupants, no dic minoritzar que dius que hi estas d’acord, dic criminalitzar.

  Tampoc crec pas que anem de salvadors.

  Sobre la representativitat em sap greu dir-te que la gran majoria dels representants dels estudiants som membres de les assemblees i ens hem presentat com a candidatures de les assemblees i hem estat escollits. Si vols parlem del que és representatiu i del que no, però en el sentit formal estricte aquesta és la realitat.

  Sobre la crispació, potser és per que estem farts de que es falti a la veritat, crec que estant a la UAB veuras que moltes de les coses que diuen tant el Sr Castellà com el Sr Huguet son senzillament mentida, no dic que no diguin coses discutibles o coses certes, faltaria més, però en diuen que no corresponen a la realitat, i quan això porta a una criminalització crec que és comprensible que després de més d’un més treballant en les ocupacions, com a mínim, ens rebenti una mica 🙂

  Tons irònics apart, crec que seria interessant que les veus crítiques amb el moviment generat participeciu del debat i aportessiu aquestes idees que teniu o si més no sembla que teniu, sobre com protestar i que us semblen tant millors i més inclusives que les vostres. La crítica és bona, i si és constructiva és molt bona.

  Res més, ens veiem per ciències! 😉

 3. 4 Yan Liu Desembre 22, 2008 a les 9:17 am

  Esto no son 12 comentarios al Parlament, sino que es un Auténtico Manifiesto Izquierdista con olor a cadáver de ideología marxista, enterrada hace dos decenios.

  Leeros de nuevo, ¿en serio pretendéis hacernos creer toda esa basura? Ese lenguaje pseudorevolucionario, esas reminiscencias a discursos castristas, esos términos de lucha sindical… ¿crees que nos interesa vuestra ideología?

  ¡Más lucha contra Bolonia y menos intentar implantar vuestra carca ideología en nuestras aulas!

  Es una vengüenza, ¡esto no es Venezuela!

 4. 5 Joan Gil Oliveras Desembre 25, 2008 a les 9:08 pm

  El tio de CIU es va passar. Això està clar.

 5. 6 juli Desembre 26, 2008 a les 11:45 am

  Yan Liu, exactament que entens tu per: “Manifiesto Izquierdista”, “ideologia marxista”, “basura”, “lenguaje pseudorevolucionario”, “reminiscencias a discursos castristas”, “terminos de lucha sindical”, “ideologia”, “implantar”, “carca ideologia” i “vengüenza”?

  dir totneries sense sentit en sabem totes

 6. 7 XeLL Desembre 26, 2008 a les 12:25 pm

  vaia tela yan liu…
  abans d’escriure pensa en el que escriuràs
  em sembla que aquest informe és objectiu si estàs informada de tot el que està passant…deus ser d’aquelles persones que s’assenten a davant la tele, on et fan veure el que els de dalt volen, i que després només et dediques a connectar-te en aquests blogs de sí a l’ocupació per llençar-los merda a sobre…

  si que t’agrada que et manipulin…
  em sorpreneu aquest tipus de penya…
  a mi no m’agrada que em prenguin com una ovella més del ramat

 7. 8 tallacaps Desembre 28, 2008 a les 2:42 am

  Aquí l’única qui té un discurs tronat és vostè Yan Liu. Au si vols fer quelcom de profit a la teva vida surt al carrer i deixa de fer el «troll» per aquí.

 8. 9 Yan Liu Desembre 29, 2008 a les 10:29 am

  No os pongáis nerviosas, señoras.

  Entiendo que os inquiete que este chiringuito haya sido profanado por uno que os critica, pero así es la democracia, ¿no? Todos opinamos lo que queremos, siempre desde el respeto a los derechoa ajenos.

  Pero claro, cuando alguien, por ejemplo vosotros, opináis no respetando los derechos ajenos (como el derecho a la educación), entonces estáis imponiendo cual fascistas, aunque lo disfracéis de Asamblea Estudiantil. Los nombres, nombres son; los actos son lo que queda.

  Y Juli, no me seas maniqueo. Ya sabes qué significan esas palabras porque están ancladas en tu subconsciente de marioneta. Sólo date tiempo para pensar. Y lo mismo los demás.

  Pero mientras tanto, mientras pensáis quién os manipula y porqué, dejadnos estudiar, permitidnos ese derecho, por la Democracia.

  Salud,

 9. 10 juli Desembre 30, 2008 a les 12:24 pm

  yan liu, entrar en descalificacions personals denota que se t’acaben els arguments, i si no em respons potser es per que no en tens ni idea de que respondre’m 😉

  Sembla que el que a tu t’agradi sigui atacar, i em sap greu pero aquest no es el lloc, aquest es un lloc per construir. Per construir calen totes les opinions pero tambe cal una actitud que tu no tens, yan liu. Estas per aqui donant voltes amb la mateixa retorica tota l’estona i repetint el mateix sense escoltar el que diuen els altres, i si t’hi fixes ets l’unic que esta en aquesta actitud, la resta de comentaris no son com els teus. Potser ets tu qui necessita temps per pensar?

 10. 11 Yan Liu Desembre 30, 2008 a les 12:46 pm

  “donant voltes amb la mateixa retorica tota l’estona i repetint el mateix sense escoltar el que diuen els altres”

  No, te equivocas. Eso es lo que hacéis los de la Asamblea con el resto de estudiantes.

 11. 12 juli Desembre 30, 2008 a les 4:44 pm

  Em sembla estupida aquesta discussio pero no m’agradaria que es poguessin deixar escrites falsedats en aquests comentaris.

  Tothom que hagi anat a una assemblea sap que alla tenir-hi veu es tant senzill com aixecar la ma i esperar a que et toqui el torn. El que es decideix a les assemblees es la posicio que es concensua i en cas de no ser possible es vota. El que passa es que si es va en una assemblea on tothom pensa una cosa i tu una altre la podras dir i et sentira tothom, pero si la teva idea no convenc a ningu o a la suficient gent la posicio que surti de l’assemblea sera una altre. Cosa que es molt diferent a no escoltar. Una “assemblea escolta” si la gent que hi ha alla escolta i aixo ningu ni ho pot controlar ni crec que s’hagi de controlar doncs cada persona es lliure.

 12. 13 Yan Liu Desembre 30, 2008 a les 6:53 pm

  Ya se han vertido aquí muchas malas experiencias de estudiantes que asistían a las Asambleas y no se votaba, o las Asambleas eran desconvocadas para convocarlas a horas intempestivas, o se alargaban lo suficiente como para que al votar no estuviesen mas que los ocupantes de las facultades.

  Eso se llama manipulación de la democracia. O perversión de la misma.

  No hay más ciego que el que no quiere ver.

 13. 14 contrainformacio febrer 6, 2009 a les 12:21 pm

  Som un grup de contra informació universitària i d’opinions crítiques amb la Universitat Pública. Especialment dirigida als assemblearis independents i als encara no assemblearis de la UAB i la UB. Per desgràcia l’anonimat és per mantenir la contrainformació allunyada de pressions de tots els sectors universitaris.


 1. 1 Torna la cascada de mobilitzacions contra la privatització de la universitat i les soflames al Parlament de Catalunya « Especial Bolonya Retroenllaç en gener 28, 2009 a les 6:41 pm
 2. 2 Taula Nacional Universitat Pública i preocupació a Europa per la resistència estudiantil « Especial Bolonya Retroenllaç en febrer 17, 2009 a les 1:33 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
RSS Fil de RSS desconegut

 • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Anuncis

%d bloggers like this: