Continua l’ocupació de la Facultat de Lletres

Continua l’ocupació de la Facultat de Lletres

Al quart dia d’ocupació el recolzament a l’ocupació de lletres ha sofert una recaiguda. Entre els i les assambleàries que s’han dirigit a altres ocupacions per ajudar i els estudiants de la mateixa facultat, dels quals només un 6% ha participat del referèndum, la facultat va mancada d’estudiants mobilitzats. Malgrat això, els i les assembleàries destaquen la participació a l’ocupació de moltes persones de la facultat que fins ara no s’havien mobilitzat i consideren això una senyal de la creixent participació, que cada vegada integra a més persones gràcies a les formes en què s’estan portant a terme les reivindicacions.

Pel que fa al seguiment de l’ocupació per part de les persones implicades, aquest ha estat de 100 persones durant la darrera nit i aquest matí s’hi han sumat prop d’un trentena. L’assemblea de Lletres ja ha comprovat que pels matins la participació estudiantil augmenta substancialment i ara han de procurar mantenir aquest nombre de participants al llarg del dia. A més, cal vincular aquests i aquestes estudiants a l’ocupació en concret i a les mobilitzacions estudiantils en general per tal que el moviment s’enforteixi i sigui representatiu del conjunt d’estudiants. És a dir, cal aprofitar que ara hi ha molts estudiants interessats i interessades per vincular-los i que, en un futur proper, siguem molts i moltes més els que lluitem per un model educatiu de qualitat i una societat crítica i formada.

Per altra banda, les xerrades i tallers s’han seguit amb normalitat. Aquest matí, la primera xerrada programada, que tractava sobre memòria i història, ha estat anulada ja que el professor encarregat, Martín Ramos, ha decidit no col·laborar amb els estudiants que estan ocupant. “Creia que hi hauria més professors que hi participarien i veig que m’he quedat sol al Departament i pràcticament sol a la Facultat. En aquestes circumstàncies la meva participació no seria ben compresa entre els meus companys i jo tampoc vull anar per lliure fent de figura”, afirmava Ramos en resposta al per què ha decidit no fer la xerrada.

Encara que els estudiants que estan ocupant troben a faltar el suport actiu per part del professorat, són poques les classes que s’han portat a terme (entre dos i tres a les aules assignades i poques més a despatxos i seminaris) i, per tant, es pot afirmar que, malgrat sigui de forma passiva per part d’alguns estudiants i professors, l’ocupació és recolzada.

Anuncis

15 Responses to “Continua l’ocupació de la Facultat de Lletres”


 1. 1 pere solà Novembre 27, 2008 a les 2:42 pm

  Llegeixo: “Aquest matí, la primera xerrada programada, que tractava sobre memòria i història, ha estat anulada ja que el professor encarregat, Martín Ramos, ha decidit no col·laborar amb els estudiants que estan ocupant. “Creia que hi hauria més professors que hi participarien i veig que m’he quedat sol al Departament i pràcticament sol a la Facultat. En aquestes circumstàncies la meva participació no seria ben compresa entre els meus companys i jo tampoc vull anar per lliure fent de figura”, afirmava Ramos en resposta al per què ha decidit no fer la xerrada”.

  Se m’acuden, al respecte algunes idees per al debat…:

  Bolonya? Diàleg i recursos per a una universitat pública digna i de qualitat (P.Solà, prof. CCEE/UAB)

  El procés de convergència universitària de Bolonya pot ser bo, com pot haver-ho estat la convergència monetària i com ho seria una convergència política a favor de l’Europa dels pobles i de l’Europa social. No tinc res a dir, doncs, ans al contrari, d’un espai universitari i científic comú europeu. Sí, en canvi, tinc quelcom a dir com a professor i investigador de la universitat pública pel que fa a l’estil i al ritme d’aquesta convergència universitària.
  Anem a pams. La participació i el diàleg als centres universitaris és ara com ara palesament insuficient. La participació no és prou democràtica, en part perquè el mateix marc legal de les universitats (amb una llei espanyola, no ho oblidem, filla dels temps del partit conservador, encara que retocada el 2007 i amb una Llei d’universitats de Catalunya de 2003 que és un epígon de la llei del PP) és un bon llast i no afavoreix una autèntica autonomia universitària. Les eleccions universitàries es fan per estaments, i les forces candidates a manar no tenen sovint autèntics programes de govern elaborats de baix a dalt. El desencant o indiferència dels universitaris per la governabilitat dels seus centres és anormalment elevada i deu molt al burocratisme del sistema.
  Els recursos materials i sobretot humans assignats a la universitat són ridículament insuficients (pregunteu quin tant per cent d’alumnes té beques i per quan de temps), més encara en les especialitats del saber no tecnològic i aplicat, sinó humanístic i crític.
  Així les coses, es evident que una part significativa de l’alumnat no accepta la implantació forçosa del procés de Bolonya i en aquests moments reclama “la paralització de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), la realització de referèndums i la retirada d’expedients i denúncies contra els estudiants crítics”, per emprar els seus mots. Retreuen al procés de Bolonya de ser un “procés mercantilista” i a través d’una de les seves plataformes es declaren a favor de la “universitat catalana, pública, popular, antipatriarcal i de qualitat”.
  Sorprèn, d’altra banda, en relació a Bolonya i les mobilitzacions que genera, el silenci dels sindicats d’ensenyants i de personal no docent de les universitats. Sorprèn el silenci i el conformisme de la gran majoria de docents funcionaris. Alarma el creixement alarmant de la precarització i de la burocratització de la funció docent des de fa uns anys.
  La gravíssima mesura dels expedients a estudiants per l’ocupació d’instal•lacions universitàries l’any passat no ha servit per estimular el debat ni la comunicació.
  No sembla realment haver-hi un model il•lusionant d’universitat pública catalana. Això sí, campa el triomfalisme entre les autoritats acadèmiques i entre els polítics quan es parla d’universitats: ¿no era la Comissionada que parlava no fa gaire de la “molt bona” ràtio professor/alumne a les universitats? Ara bé, de quins professors parlava? De l’exèrcit de joves precaris tan nombrosos i angoixats que riu-te’n dels PNN(professors no numeraris) del tardofranquisme ?
  Dígue’ns quina educació vols i et diré quina societat tens! La nostra conselleria del ram és la d’Innovació, Universitats i Empresa (al respecte val a dir que el marc competencial per a la recerca i la innovació és ben minso ja des de l’època de Felipe González i la seva Llei de Ciència). Curiosament la Universitat va pel cantó de l’empresa, i és segregada de la resta del món de l’Educació, que ara té al capdavant un polític que no ha estat mai un tècnic de l’educació. En les enquestes, l’educació i la universitat no són mai les preocupacions més sentides. El panxacontentisme de la classe política hi contribueix de valent a aquest estrany marasme i a aquest consens públic de rabejar-se en la mediocritat. Després tot són crítiques al sistema educatiu, però per començar els que han d’emprendre plans ambiciosos, profunds, sòlids per anar cap a aquesta “universitat catalana, pública, popular, antipatriarcal i de qualitat”..amaguen el cap sota l’ala.
  Per tant, per afavorir més diàleg constructiu per a una universitat més científica i més popular, podem dir que, SI no hi fossin, aquests estudiants, incordis okupes de paraninfs i facultats de lletres, potser caldria inventar-los. Mentrestant, el més calent sembla encara a l’aigüera, que diria en Joaquim Maria Puyal.

 2. 2 Glòria Novembre 27, 2008 a les 4:11 pm

  Fins quan durarà l’ocupació? Ho dic per no tornar a la facultat i no perdre el temps xD. Merci…

 3. 3 io Novembre 27, 2008 a les 4:53 pm

  A mi em sembla ridícul adoptar una posició com la de la Glòria. Aquests dies s’estan fent coses molt interessants i qui vulgui formar-se només ha d’interessar-se i participar.

  És més, si algú vol posar fi a l’ocupació, pot anar a votar a l’assemblea, que és oberta a tothom i es van aturar classes perquè tothom hi pugués anar. Alguns no acaben d’entendre que l’assemblea és de tots i que el que es decideix és vinculant i que per tant, no s’està imposant res.

  Ara bé, si el teu únic interès és passar de curs i no formar-te com a persona i acadèmicament, entenc que no t’interessi cap de les activitats alternatives però em sembla molt agosarat qualificar-les com una pèrdua de temps.
  Qui va a la universitat i en treu suc, també ho fa d’un taller o d’una xerrada. El problema és quan no ens interessen la cultura o els coneixements sinó el títol.
  El fet de culpar a l’Assemblea i als estudiants que treballen per donar-nos una formació alternativa del teu escàs esperit crític, pocs interessos i ganes d’aprendre és un signe greu d’ignorància.

  I per contrastar-ho, jo diré que personalment, com la majoria de nosaltres, sé que aturar les classes no és la millor opció però que estic molt contenta amb les activitats programades. M’han donat l’oportunitat de formar-me d’una altra manera, en altres disciplines (economia, etc); a més s’han fet molts debats i reunions de titulacions que han estat molt productius. A Clàssiques almenys feia falta aquest contacte entre estudiants; i entre estudiants i professors.
  I en definitiva, que valoro molt positivament l’esforç dels que estan cada dia trencant-se les banyes per fer-ho possible.

  Ah i no només això, també amb què s’estiguin portant les negociacions amb aquest èxit!

 4. 4 Glòria Novembre 28, 2008 a les 2:19 am

  A callar, hippie, págame tú la matrícula si tanto tiempo libre tienes y tan formada estás o no sé qué ostias dices, porque no m’entero de nada.

 5. 5 Peruana random D: Novembre 28, 2008 a les 2:21 am

  eso… ¡dinero pa’ mí!

 6. 6 Arnau Novembre 28, 2008 a les 1:33 pm

  em sembla que les glòries que opinen no deuen ser la mateixa persona.

  Gent com la segona fa que el nivell de la universitat baixi constantment.

 7. 7 blancanieves Novembre 29, 2008 a les 3:23 pm

  pene, y ya!

 8. 8 Queeny Novembre 29, 2008 a les 3:25 pm

  Cuando dejeis las clases, las limpiais, porfa

 9. 9 Peruana random D: Novembre 29, 2008 a les 3:26 pm

  y dejadme restos de comida a mi.

 10. 10 Güendi Novembre 29, 2008 a les 3:27 pm

  tío, al final quedamos a las 12 en la puerta del control, no?

 11. 11 Queeny Novembre 29, 2008 a les 3:28 pm

  Bueno pero llama tu a la patri k yo no tngo salgo, cojón!

 12. 12 Ana Clara Belle del Campo Novembre 29, 2008 a les 3:30 pm

  oK nEnA, Xo A mI uN ReSSPeto Eh! X CiErTo XiKoHs aGreGaDMe a EFFES iii oosS aGreGo al REvERse OKH?

  Besos!!

  Ana-Clari RESHULONA!

 13. 13 Dirty Hippie Desembre 1, 2008 a les 1:02 am

  Em sembla increible que hi hagi gent tan irrespetuosa i que es prengui a broma questions tan importants com aquesta. Estem treballant per un millor futur per a tots els estudiants de les universitats públiques, per a tots vosaltres.
  Que menyspreeu el nostre treball d’aquesta manera només demostra la vostra ignorància, i la vostra manca d’interés en el bé tan alié com propi.
  Així qué germans [WTF?!],posem margarides als canons de les seves armes [WTF?!], deixem de banda xampús y qualsevol altre tipus de sabó o productes d’higiene, agafemnos les mans i dansem tots junts, per la pau, l’amor, les orgies, les ocupacions de vies de tren perque sí… Important-nos nomes els nostres ideals, i els diners que treiem del papa i la mama sense cap esforç.
  Disfrutem del que som. Uns putos pijos que no tenen res millor a fer.

 14. 14 Ana Clara Belle del Campo Desembre 1, 2008 a les 1:05 am

  Patri teah eeereees tuuUuUuu?? NeNaH Ke TesToYY esPerannNdOO en Bora ahuun!!!

 15. 15 Ana Clara Belle del Campo Desembre 1, 2008 a les 1:06 am

  linda pic, agrega y agego, BTW.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
RSS Fil de RSS desconegut

 • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Anuncis

%d bloggers like this: